Fertőrákos

Szállás

Az ország észak-nyugati csücskében, az osztrák határ és a Fertő-tó partján terül el Fertőrákos, Soprontól mindössze 10km-re. A több, mint 800 éves kis falu bővelkedik látnivalóban, műemlékekben, valamint vendéglátó egységekben. Lehetőség van megismerkedni a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Fertő tó növény, valamint állatvilágával, kikapcsolódni a strandon, vagy vitorlázni egy jót a tavon. Kerékpár-, és lovastúrákra is van lehetőség.

 

kőfejtő‘

Fertőrákos történelmének legrégebbi emléke, a
Pannon-tenger visszahúzódásának maradványa, a Kõfejtõ, melynek mészkõfalaiban rengeteg gerinctelen állat - kagylók, csigák - maradváya található. A Kõfejtõ ad otthont a nyári barlangszínházi elõadásoknak is.
Ahogy a faluban északról délre haladunk, látható a Szt. Sebestyén és Nepomuki Szt. János szobor, egy I. Világháborús emlékmû.

 

 

PolgĂĄrmesteri Hivatal - PellengĂŠr

Tovább haladva láthatjuk a falu középkori eredetû templomát, majd a 17. századi, Magyarországon egyedülálló Pellengért, melybõl egész Európában is csak 3 van. Ez az emlékmû anno a falu régi piacterén volt, a mostani polgármesteri hivatal elõtt van. Arra szolgált, hogy a bûnös embereket ide kikötözve nyilvánosan megszégyenítsék. Lejjebb haladva láthatjuk a Püspöki kastély, mely még eredeti külsejét õrzi. Találhatunk még vizimalmot és napórát is.

 

HalĂĄszkĂĄpolna

 

 

A falutól mindössze 1 km-re található a Virágosmajorban egy halászkápolna, és ennek közvetlen közelében van a Jachtkikötõ is.
Majd 3 km-re a Fertõ tó, mely híres állat-, és növényvilágáról, történelmérõl, legendáiról. Itt lehet strandolni, vitorlázni, vizibiciklizni. Sõt, lehetõség van sétahajózásra, akár a tó osztrák oldalára is..

 

 

 

Térkép

Fertőrákos térkép

1. Fertõ-tó
2. Kõfejtõ, barlangszínház
3. Pellengér
4. Püspöki kastély
5. Római katolikus templom
6. Vízimalom napórával
7. Kristálymúzeum
8. Mithrasz-szentély
9. 1921-es Népszavazási emlékmû
10. 1989 park és avatóünnepség
11. Friedrich von Kreuzpeck szobor
12. I. Világháborús emlékmû
13. Kis kápolna
14. Kitelepítési emlékmû
15. Nepomuki Szent János szobra
16. Páneurópai emlékmû
17. Páneurópai Piknik emlékhely
18. Szent Donát szobra
19. Szent Sebestyén szobor
20. Szentháromság szobor
21. Szobrok, sírkövek a templom körül
22. Virágosmajori kápolna
23. Helytörténeti kiállítás
24. Középkori várfal maradvány

 

fertőpart